Zásady pro dobré duševní zdraví

Aby se nám dobře dařilo a cítili jsme se dobře fyzicky i psychicky je důležité snažit se dodržovat následující zásady.





Dostatek spánku, čerstvý vzduch a vyvážená strava

Potřeba spánku, jeho množství, závisí na věku, např. děti ve věku 6-12 let potřebují 9-12 hodin spánku, dospívající ve věku 13-17 let potřebují 8-10 hodin spánku a dospělým postačí 7- 9 hodin spánku. Důležitější než množství spánku je ale jeho kvalita. Kvalita spánku se zvyšuje, pokud se přes den pohybujeme na čerstvém vzduchu, máme dostatek fyzické aktivity. Před spaním bychom se také měli vyhnout jídlu, alkoholu a kofeinu. Vhodné je také hodinu před spaním vypnout veškerou elektroniku a dát si horkou sprchu. Ideální teplota pro dobrý spánek je 18-22 stupňů.


Pohyb

Je dobré najít si fyzickou aktivitu, která nás baví a dělá nám radost. Pravidelná fyzická aktivita posiluje dobrou náladu, dodává nám energii, zvyšuje výkonnost, podporuje lepší spánek a bojuje proti zhoršování zdravotního stavu a proti nemocem.


Čas jen pro sebe

Každý den si najděte alespoň malou chvilku jen sami na sebe, kterou strávíte bez televize, počítače nebo mobilu. Buďte sami jen se svými myšlenkami a pocity. Tuto chvilku můžete spojit s dechovým cvičením, které vám pomůže se zklidnit a pozastavit proud myšlenek. Udělejte si pohodlí, sedněte si, uvolněte se a zhluboka se nadechněte, počítejte do pěti. Následuje hluboký výdech a počítejte do osmi. Snažte se zaměřit na dechový proud, na to jak dech postupuje tělem. Pokud vás cokoliv vyruší, zaujme, snažte se vrátit zpět k vnímání dechu. Opakujte po dobu 1 minuty.

Dechové cvičení zkoušejte nejprve v klidu, následně ho můžete zkoušet v méně zátěžových situacích a nakonec vám může pomoci ve chvílích, kdy jste skutečně ve stresu a potřebujete se zklidnit.


Společnost

Věnujte čas lidem, se kterými je vám opravdu dobře.


Nastavte si dosažitelné cíle

Mít nějaký cíl, ke kterému směřuji a který mě motivuje je dobré, avšak vždy se nejprve zamyslete, zda v daných podmínkách je pro vás cíl dosažitelný. Případně si ho rozdělte na menší úseky, kterých můžete postupně dosahovat.


Realistická očekávání od svých nálad

Mějte realistická očekávání od svých nálad. Všichni jsme někdy smutní, jindy veselí. Pokud ovšem vaše smutná nálada trvá několik týdnů vyhledejte odbornou pomoc.

Jedná se o mýtus, pokud si myslíte, že děti a mladí lidé nemívají psychické obtíže. 20% 13-18 letých se potýká s duševními obtížemi.


Mějte se rádi

Chovejte se k sobě tak, jak byste se chovali k nejlepšímu příteli. Mluvte na sebe tak, jak byste mluvili k nejlepšímu příteli.


A co dělat pokud nejsem schopen dodržovat zásady výše, mám špatnou náladu a trápím se?

Můžete zkusit zavolat na tyto linky, které jsou dostupné nonstop, jsou anonymní a zdarma. Zde vám poskytnou prvotní odbornou pomoc a podpoří vaše duševní zdraví:

Linka první psychické pomoci pro dospělé  116 123

Linka bezpečí pro děti a mladistvé  116 111

Linka pro rodinu a školu 116 000




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak by měl vypadat zralý školák

ALKOHOL, DROGY, ZÁVISLOST NA INTERNETU: CO MÁM JAKO RODIČ UDĚLAT?

Poradenské služby a odborná psychologická pomoc