ALKOHOL, DROGY, ZÁVISLOST NA INTERNETU: CO MÁM JAKO RODIČ UDĚLAT?

 

Může se to stát v každé rodině. Podle posledních statistik má zkušenosti s drogami (byť převážně lehkými) každý třetí člověk ve věku osmnácti let. Drogová zkušenost je závažný fakt, ale nemusí nutně znamenat víc, než další, tentokrát vysoce rizikový experiment. Pokud celá věc experimentem neskončí, vzniká problém. Ať tak nebo tak, zásah je vždy na místě. Cílem by mělo být vylepšení stavu, nikoliv zhoršení celé situace. Právě zde se velmi často rozcházejí přání rodičů s reálnými možnostmi. V rodinách se také můžeme setkávat s nelátkovými závislostmi, jako je například závislost hraní her na internetu, sledování videí. Co si s tím počít? 

 

Nepanikařit

Je třeba si uvědomit, že problém užívání návykových látek, na které jsme právě přišli – nevznikl včera, či předevčírem. Dle praktických zkušeností lze říci, že doba neodhaleného experimentování s návykovými látkami je delší, než rodiče předpokládají. Může to trvat rok i déle, kdy dítě bere drogy a rodina nic netuší. Objevení této skutečnosti je nezřídka projevem narušené kontroly chování dítěte a tedy důsledkem něčeho závažnějšího, než jen experimentu. Původní “dokonalá maskovací opatření” začne dítě postupem doby zanedbávat. V každém případě zachovejte klid. Je nutné si uvědomit, že situaci nelze vyřešit za den, za týden, a je vysoce pravděpodobné, že ani za měsíc. Budou nutná dlouhotrvající opatření. Je možno (a je nutné) vše předem promyslet a připravit. 

 

Sehnat si všechny dostupné informace

Nakupte nebo si půjčte odbornou literaturu, zeptejte se na zkušenost svých známých, kteří na podobné podezření už narazili – ale hlavně – kontaktujte zařízení, které se závislostmi či experimentováním profesionálně pracuje. Konzultace je většinou možná i telefonicky a anonymně. Nelze čekat jasnozřivost či jednoduchá řešení, lze očekávat praktickou zkušenost. Ta je pak zdrojem návrhu možných postupů. 
 

Být důsledný

Pokud se rozhodnete k nějakému postupu, ať již na základě vlastního rozhodnutí, či na základě konzultace, buďte důslední. Rozmyslete si předem, budete-li schopni navrhované postupy dodržet. V těchto případech nemá smysl si nic nalhávat ve stylu –“to zvládnu sám”, “prostě mu to zatrhnu”, nebo naopak “tu krádež mu prominu, je to přece moje dítě”, či “ono ho to přejde”.

 

 

 

12 DŮLEŽITÝCH DOPORUČENÍ

  • Pokud je dítě pod vlivem drogy, v bezvědomí a hrozí mu otrava, zavolejte lékařskou pomoc.
  • Nepanikařte – užívání drogy stejně nezačalo včera, ale je nejspíš dlouhodobé a vyřešit se nedá za týden.
  • Nezakazujte a nevyčítejte – vyvoláte jen další problém, kvůli kterému dítě znovu sáhne po droze, a o to víc začne drogu užívat.
  • Nehledejte za každou cenu viníka.
  • Neztrácejte s dítětem kontakt a udržujte vztah – zajímejte se o jeho svět, koníčky, kamarády, školu, naslouchejte. To, že dítě vyslechnete, neznamená, že s ním souhlasíte.
  • Zjistěte si spolehlivé informace – odbornou literaturu, zkušenosti z okolí –, opatřete si argumenty a s dítětem o drogách otevřeně mluvte a vyptávejte se ho.
  • Jděte příkladem – přestaňte s kouřením a pitím, dítě těžko přestane s něčím podobným, co sami děláte.
  • Buďte důslední a vytrvalí – okamžité a zázračné vyřešení problému neexistuje. Základem je dlouhodobá výchova, tj. nepodporování a znesnadňování užívání drogy a odměňování a povzbuzování, pokud to dodržuje.
  • Předcházejte nudě – mějte přehled, kde vaše dítě přes den je, co dělá, připravte nějaký program, přihlaste ho např. do sportovního nebo uměleckého kroužku.
  • Podporujte sebevědomí dítěte v aktivitě, která mu jde, ale za žádnou cenu neklaďte vysoké nároky na výsledek nebo známky ve škole!
  • Neobviňujte partnera, nezanedbávejte sourozence dítěte.
  • Nenechte se psychicky vydírat (útěkem z domova nebo sebevraždou) a nefinancujte užívání drog (kontrola kapesného).

 

 

Nabídka odborné pomoci

 

Centrum adiktologických služeb:

https://advaitaliberec.cz/centrum-ambulantnich-sluzeb/

 

Zde nabízí jednorázové poradenství i komplexní pomoc i v případě podezření na závislosti spojené s internetem - hraní her, sledování videí, aj.

 

Kdy uvažovat o závislosti na internetu?

  • Je pro Vaše dítě obrazovka mobilního telefonu, tabletu nebo počítače to nejdůležitější na světě?
  • Hádá se s Vámi, když má přestat?
  • Nemluví o ničem jiném?
  • Zanedbává kvůli obrazovkám své povinnosti?
  • Zkoušelo s tím opakovaně bez úspěchu přestat?

 

Pokud na tyto otázky odpovíte kladně, je možné, že je Vaše dítě ve fázi rozvoje závislosti. Pro další posouzení jeho stavu je vhodné kontaktovat odborníka.

Advaita

Telefon: +420 482 750 607, +420 732 315 970

www.advaitaliberec.cz 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak by měl vypadat zralý školák

Poradenské služby a odborná psychologická pomoc