Jak se chovat bezpečně na internetu?

Internet se stal nedílnou součástí našich životů, využíváme ho v soukromí a často také v práci. Děti se s internetem setkávají obvykle již od raného dětství, kdy jim rodiče pouštějí písničky, pohádky. Za několik let už ovládají počítač, tablet a na prvním stupni základní školy je téměř povinností mít svůj mobilní telefon. Seznamují se s počítačovými hrami, přihlašují se na sociální sítě, využívají komunikaci přes internet. Během distanční výuky mnohem více než dříve.

Stejně jako musíme dodržovat pravidla silničního provozu, pokud chceme jezdit na kole, autem, tak musíme dodržovat pravidla ve světě internetu, abychom ochránili sebe, ale i ostatní. Rodiče často mohou tápat, o jaká pravidla se jedná, protože nás to ve škole nikdo neučil. I když se na naší základní škole věnujeme osvětě v tomto tématu, měli by to být právě rodiče, kdo poučí děti o rizicích a pravidlech chování na internetu, než jim dají možnost volně se v tomto světě pohybovat. Protože pouze tehdy může být internet pro děti přínosem a ne hrozbou. 

Zde uvádím základní pravidla bezpečného chování na internetu, s kterými je vhodné děti seznámit: 

1. Nedávej nikomu adresu ani telefon. Nevíš, kdo se skrývá za monitorem na druhé straně. Můžeš tak předejít ztrátě citlivých údajů, obtěžující korespondenci, obtěžujícímu volání, vykradení bytu nebo únosu. 

2. Neposílej nikomu, koho neznáš, svou fotografii a už vůbec ne intimní. Intimní fotografii neposílej ani kamarádovi, nikdy nevíš, co se s ní může za pár let stát. Fotografii by mohl někdo zneužít a například ji zveřejnit, mohl by tě tím i vydírat. 

3. Udržuj hesla (e-mail, sociální sítě atd.) v tajnosti, nesděluj je ani nejlepšímu kamarádovi. Předejdeš tak odcizení tvé identity. Představ si, že by se za tebe někdo vydával a ty jsi o tom nevěděl. 

4. Neodpovídej na neslušné, hrubé a vulgární maily, vzkazy. Ignoruj je. Je to nejlepší obrana. Pokud se útoky opakují, řekni to rodičům, zprávy si ulož a oznam to na policii. 

5. Nedomlouvej si schůzku přes internet, s někým koho neznáš, aniž bys o tom řekl někomu jinému. 

6. Pokud narazíš na obrázek, video nebo email, který tě šokuje, opusť webovou stránku. Chraň svoji psychiku, svěř se rodičům. 

7. Svěř se dospělému, pokud tě stránky nebo něčí vzkazy uvedou do rozpaků, nebo tě dokonce vyděsí. 

8. Pozor na viry! Neotvírej přílohu zprávy, která přišla z neznámé adresy. 

9. Nevěř každé informaci, kterou na internetu získáš. Uvažuj o pravdivosti informací, informaci si ověř. 

10. Když se s někým nechceš bavit, nebav se. Nauč se říct NE, pokud se s někým bavit nechceš.




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak by měl vypadat zralý školák

ALKOHOL, DROGY, ZÁVISLOST NA INTERNETU: CO MÁM JAKO RODIČ UDĚLAT?

Poradenské služby a odborná psychologická pomoc