Motivace k učení

Jak dítě motivovat k učení? Jaké zásady je dobré během učení používat?

Přečtěte si zde pár tipů, které by vám mohly pomoct. 


Pravidelná doba. Děti by se měly na školu připravovat pokud možno pravidelně, na základě nějakého rozvrhu, režimu dne. Pokud si na takový režim zvyknou, stane se to pro ně přirozenou součástí dne a povede to k jejich větší samostatnosti. 

Prostor pro učení. Dítě by mělo mít svůj prostor pro učení, ideálně psací stůl, který slouží pouze pro přípravu do školy. Pokud se dítě učí, mělo by mít na práci klid. Dítě by nemělo být ospalé, hladové atd. 

Připravte učení, které chcete zvládnout a rozmyslete postup činností. Nejlépe začněte nejlehčím úkolem, který dítě namotivuje, poté přejděte k nejtěžšímu úkolu, následně dodělejte ostatní. 

Práci si rozdělte na kratší úseky. U dětí na 1. stupni pracujte 10-20 minut, následně 5 minut odpočinek a znovu. U dětí na 2. stupni prodlužte dobu učení na 20-30 minut, následně 10 minut pauza. 

Často děti chvalte, motivujte k další činnosti. 

Měňte během učení činnosti – kreslení, znázornění, psaní, poslouchání, hlasité opakování, barevné podtrhávání. 

• Pokud dítě něco v konkrétním předmětu nebaví a ztrácí motivaci k učení, najděte v předmětu to, čemu rozumí a co ho alespoň trochu zajímá a od toho se odpíchněte. 

• Učivo, které je stěžejní, a dítě si ho nemůže zapamatovat, nalepíme na různá místa po bytě. Například slovíčka z angličtiny na lednici, na dveře na toaletu ☺ (vyjmenovaná slova). 

Motivujte dítě hrou, soutěží, volnou hrou dle jeho zájmů po splnění povinností. 

• Během učení můžete dítě namotivovat např. sladkou, zdravou odměnou v podobě nakrájeného ovoce, oříšků, křupek, a tak si zpříjemnit čas učení. 

• Soutěživé děti motivuje, pokud jim dáte časový limit pro vyplnění konkrétního úkolu, nastavte časovač na mobilu.

• Zatímco u dětí na 1. stupni převažuje mechanická paměť založená na opakování učiva, u dětí na 2. stupni by mělo docházet k hledání souvislostí v učební látce, logickému myšlení. 

Někdy také pomáhá, pokud si vy sami vybavíte, jak jste se učili, co vám v přípravě na školu nejvíce pomohlo. Nebo můžete využít možnosti komunikace přes internet a poptat se, co funguje na spolužáky, kamarády vašeho dítěte.


Pokud byste měli čas a chuť podívat se na video, které shrnuje text výše, můžete zhlédnout video, které jsem natočila v jarní karanténě pro Rodinné centrum Náruč.

https://www.youtube.com/watch?v=dcnZkTP64V8&feature=youtu.be





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak by měl vypadat zralý školák

ALKOHOL, DROGY, ZÁVISLOST NA INTERNETU: CO MÁM JAKO RODIČ UDĚLAT?

Poradenské služby a odborná psychologická pomoc