Dokument V Síti

Vážení rodiče,

ve středu 10.3.2021 od 20:15 odvysílá ČT dokumentární film V Síti, který pojednává o zneužívání dětí na internetu. Dokument se věnuje problematice rizikové online komunikace dětí s dospělými, mezi kterými mohou figurovat tzv. sexuální predátoři.

Doporučujeme Vám tento film zhlédnout v rámci prevence těchto rizikových situací, zvláště v dnešní době, kdy děti tráví v online prostředí mnohem více času než kdy dřív. Zvažte přítomnost vašich dětí při sledování dokumentu, doporučen je až od 15 let.

Pro zajištění bezpečnosti dětí v online prostředí je nutné seznámit děti s určitými zásadami, které je nutné dodržovat. Tato pravidla máte shrnutá v článku Bezpečně na internetu. U těchto pravidel je nutné dětem také shrnout, proč je důležité daná pravidla dodržovat, k jakým rizikovým situacím mohou vést. V případě většího zájmu o tuto problematiku zjistíte více na https://vsitifilm.cz/jsem-rodic.html. Ačkoli v dokumentu vystupují tři ženy vydávající se za 11-12 leté slečny, problém se stejnou měrou týká také chlapců.

Nejdůležitější v prevenci rizikového chování dítěte je důvěra mezi dítětem a rodičem. Důvěru si vytváříme již od nejútlejšího věku dítěte, kdy se na nás dítě v krizových situacích obrací a žádá nás o pomoc. Dítě musí vědět, že se na rodiče může spolehnout a že mu rodič s jeho obtížemi pomůže (ne ho potrestá), že tvoří v jeho životě pevný bod, o který se může v případě potřeby opřít. Dítě, které rodiči důvěřuje, je také ochotné se mu svěřovat se svými zážitky, radostmi i starostmi. Kritickým obdobím je pak období puberty, kdy klíčovou roli v životě dětí začínají hrát vrstevníci, kteří na ně mají značný vliv.


Co dělat, pokud zjistím, že moje dítě komunikuje se sexuálním predátorem?

Samotný fakt, že zjistíte, že vaše dítě komunikuje se sexuálním predátorem vede k šoku. Důležité je však zachovat klid a chladnou hlavu, nepřecházet k ukvapeným reakcím.

1. Pokud se Vám dítě svěří s tímto problémem, je potřeba ho ujistit, že mu poskytnete maximální pomoc a podporu. Není vhodné dítě moralizovat a kárat. Samo jistě už tuší, že se dostalo do svízelné situace a je ve stresu. 

2. Přerušte komunikaci s pachatelem, nereagujte na jeho snahy navázat s dítětem komunikaci skrz vydírání nebo vyhrožování. Nereagujte! Pachatele si také neblokujte, ponechte ho v kontaktech/přátelích dítěte.

3. Zajistěte si veškeré důkazy o komunikaci - záznamy z chatu, fotografie, videa, profil pachatele, seznam jeho přátel. Vše si můžete uložit například do textového dokumentu Word nebo udělat screenshot obrazovky počítače nebo mobilu.

4. Věc oznamte policii (ale neinformujte pachatele) na kterémkoli oddělení, a to ústně nebo písemně. Oznámení může podat kdokoli, nemusí se jednat pouze o poškozeného. Policisté pravděpodobně budou chtít vědět, co se stalo, kde se to stalo, zajistí dodané důkazy, zajistí si od oznamovatele přístup do internetových služeb (například profil dítěte) a začnou věc prošetřovat.



Zdroj:

Co dělat, když zjistíte, že Vaše dítě komunikuje s online predátorem? Vsiti.cz (online) (cit. 2021-03-08). Dostupné z:  https://vsitifilm.cz/jsem-rodic.html.






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak by měl vypadat zralý školák

ALKOHOL, DROGY, ZÁVISLOST NA INTERNETU: CO MÁM JAKO RODIČ UDĚLAT?

Poradenské služby a odborná psychologická pomoc